Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

DERMISHEAD studie

Laatste wijziging: 14 januari 2022

Low-level laser therapie voor het voorkomen en onder controle houden van radiodermatitis in hoofd- en nek kanker patiënten

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Jeroen Mebis, Verantwoordelijk onderzoeker: Jolien Robijns

 

90% van de kankerpatiënten die radiotherapie ondergaan worden getroffen door radiodermatitis of een pijnlijke ontsteking van de huid ten gevolge van bestralingen. Huidige behandelingsmethoden voor radiodermatitis bestaan uit verscheidene crèmes, gels en wondverbanden. Deze methoden zijn echter niet voldoende effectief. Hierdoor is het van belang op zoek te gaan naar nieuwe technieken voor de behandeling van radiodermatitis. Een recente studie van onze onderzoeksgroep hebben we reeds aangetoond dat low-level laser therapie (LLLT) een efficiënte behandelingsmethode is voor radiodermatitis bij borstkankerpatiënten.

 

In de huidige studie zal het gebruik van lasertherapie voor de preventie en behandeling van radiodermatitis ook bij hoofd-halskanker patiënten onderzocht worden. Daarnaast zal er ook onderzocht worden of LLLT de productie van de ontstekingsmoleculen in de huid kan reguleren. Zo kunnen we het onderliggende mechanisme van LLLT beter ontrafelen.