Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

HFIR studie

Laatste wijziging: 14 januari 2022

Invloed van inspanningstherapie op insulineresistentie bij patiënten met hartfalen

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Paul Dendale, Verantwoordelijk onderzoeker: dr. An Stevens

 

Tijdens de laatste 50 jaar wordt de westerse wereld geconfronteerd met een progressieve toename van de prevalentie van het metabool syndroom, dat onder andere gekenmerkt wordt door insulineresistentie en diabetes. Omdat het metabool syndroom samengaat met een sedentaire levensstijl, is bewegingsinterventie één van de belangrijkste therapieën. In dit verband werden de positieve effecten van regelmatige fysieke activiteit al meerdere malen aangetoond. In het zog van de verouderende wereldbevolking steekt evenwel een andere probleem de kop op dat ook gerelateerd is aan het metabool syndroom. Op dit moment is de prevalentie van chronisch hartfalen, dat sterk gelinkt is aan insulineresistentie, al ~30% in de groep senioren van 65 jaar en ouder. Het voorkomen van insulineresistentie in de populatie van patiënten met hartfalen wordt geschat op meer dan 30%, exclusief de patiënten met diabetes. Deze co-morbiditeit heeft een nadelige invloed op de NYHA functionele klasse en op de levensverwachting.

 

Hoewel de haalbaarheid, veiligheid en positieve effecten van hartrevalidatie met fysieke training algemeen aanvaard zijn, zijn de effecten op insulineresistentie nog niet goed beschreven. Daarom willen we in de voorgestelde studie de effecten van een trainingsinterventie l op insulineresistentie en op enkele fysieke parameters (inspanningscapaciteit, spierkracht, lichaamssamenstelling) onderzoeken in een populatie van patiënten met hartfalen.

 

Bij gezonde personen en bij enkele andere pathologieën (dan hartfalen) werden de sleutelrollen van het skeletspiermetabolisme (metabole enzymes, volume van de mitochondriën, glucose transport), het vetmetabolisme, cytokines, adiponectine en specifieke hormonen (IGF, GH, cortisol) op de regeling van bloedglucose onderzocht. Het lijkt dus de moeite waard om de werking van deze mechanismen te bestuderen in een populatie van patiënten met hartfalen.   

 

Publicaties:

  • Stevens AL, Hansen D, Herbots L, Wens I, Creemers A, Dendale P, Eijnde BO. Exercise training improves insulin release during glucose tolerance testing in stable chronic heart failure patients. J Cardiopulm Rehabil Prev. 2015;35(1):37-46.

 

  • Stevens ALM,  Hansen D, Vandoren D, Westerlaken R, Creemers A, Eijnde BO, Dendale P. Mandatory oral glucose tolerance tests identify more diabetics in stable patients with chronic heart failure: a prospective observational study. Diabetol Metab Syndr. 2014; 6: 44.